Ønsket mer variasjon og motivasjon på hjemmekontoret: – Spiller ingen rolle om jeg sitter i Oslo eller i Henningsvær

Celin Lund og Anniken Iversen
Da Forte-kollegaene Celin Lund og Anniken Iversen kjøpte en prosjektert leilighet i Henningsvær i fjor sommer fikk de en idé: hvorfor ikke flytte hjemmekontoret fra Oslo til Henningsvær?

Hjemmekontor i Norges vakreste omgivelser

Venninnene og kollegaene Celin og Anniken ønsket seg mer variasjon og motivasjon på hjemmekontoret i Oslo. Resultatet ble hjemmekontor i Henningsvær. 

– Siden Covid-19 slo ut i mars i fjor har vi sittet på hjemmekontor og vi ønsket enkelt og greit et miljøskifte. Idéen om å ta med hjemmekontoret opp til Henningsvær og følge med på byggeprosessen ble rett og slett altfor fristende, sier Anniken Iversen, leveranseleder i Forte Digital.

HR-sjef, Celin Lund forklarer dagene stort sett er like i arbeidstiden men at de har byttet ut fritidtilværelsen i trange Oslo-leiligheter etter jobb, med toppturer og surfing i Norges vakreste omgivelser.

– Å gå fra å sitte alene på hjemmekontor i hver vår leilighet i Oslo til å nå ha hvert vårt kontor i samme leilighet i Henningsvær, har gjort hjemmekontortilværelsen langt bedre for oss begge, forteller Celin.

  • Alternative text
  • Alternative text

En ny kontormodell

Nå som pandemien og hjemmekontortilværelsen nærmer seg slutten jobber mange norske bedrifter med å utarbeide en god modell for å skape en arbeidsplass som står til de ansattes forventinger. Der noen bedrifter stiller krav til faste dager på kontoret, har andre omfavnet full fleksibilitet der den ansatte kan bestemme helt selv hvor mye de ønsker å være på det fysiske kontoret. For Forte Digital er “remote work” business as usual.

– Vi er vant med å jobbe remote ettersom vi også har et kontor i Krakow og jobber tett sammen på prosjekter. Ettersom både kunden jeg jobber med nå og hele teamet sitter på hjemmekontor, har det ikke hatt noe å si om jeg sitter i Oslo eller Lofoten, sier Anniken Iversen.

Må utarbeides gode rutiner

HR-sjefen i Forte Digital er klar på at det må utarbeides gode rutiner for å lykkes med en slik modell og at å jobbe fra helt ulike lokasjoner, enten i inn- eller utland, ikke nødvendigvis passer for alle. 

– Det bør gjøres en god vurdering på forhånd om en slik arbeidstilværelse passer for den enkelte. Men at det kan tilrettelegges for at flere tar med seg hjemmekontoret andre plasser, vil føles som en stor tillitserklæring fra arbeidsgiver til arbeidstaker.

Forte Digital er et av Norges raskest voksende konsulentselskaper og har i løpet av pandemien vokst fra 90 til 160 ansatte. Mer enn 70 personer har med andre ord blitt onboardet digitalt.  

  • Alternative text
  • Alternative text

Fleksibilitet innenfor gitte rammer

Det er ingen tvil om at hjemmekontortilværelsen har påvirket hvordan organisasjoner har jobbet og vil jobbe i fremtiden. I en kartlegging fra Rambøll fremkommer det at det er de unge som sliter mest på hjemmekontor. Fysiske rammer ved at man bor trangere, pekes på som en av årsakene til at unge takler hjemmekontoret dårligere.

Endre Dingsør, operasjonell direktør i Forte Digital, tror mange organisasjoner står overfor en utfordring med å finne smarte og fleksible løsninger for sine ansatte i det som blir den nye arbeidshverdagen. Særlig med tanke på å ha en fleksibel arbeidshverdag samtidig som man bygger kultur og relasjoner internt. Han er klar på arbeidsgiverne har et ansvar for å sikre de ansattes fysiske og psykiske helse og at man må utarbeide gode rutiner og en god modell for å lykkes. 

– Med kontorer i Oslo og Krakow har vi jobbet remote og over landegrenser siden vi startet selskapet i 2017. Vi har også klart å skape det vi kaller “one company” og en felles arbeidskultur på tvers av landegrenser. I løpet av pandemien har vi fått bekreftet av våre kunder at vi har lykkes med vår modell for å jobbe godt og effektivt i team på tvers av ulike lokasjoner, forteller Dingsør.

I løpet av pandemien har vi fått bekreftet av våre kunder at vi har lykkes med vår modell for å jobbe godt og effektivt i team på tvers av ulike lokasjoner.
Alternative text

Samtidig understreker Dingsør at det vil bli utfordrende å tilpasse hvert enkelt ansattes behov for fleksibilitet samtidig som man bygger kultur og et godt arbeidsmiljø.  

– Vår løsning er (litt flåsete sagt) at vi enda ikke har en løsning. Vi skal ikke forhaste oss med å sette klare krav til når og hvordan våre ansatte skal jobbe, med for eksempel en 2/3-modell der man må være på kontoret 2 faste dager i uken. Vi skal lytte og ta oss god tid til å skape en god arbeidsmodell som legger til rette for nye krav fra arbeidsstokken samtidig som vi bygger kultur og relasjoner. Og i den prosessen skal både våre ansatte og våre kunder være involvert.

Ny rektrutteringsstrategi

Hovedstadens konsulentbransje er en av de bransjene som virkelig har måtte tenke nytt rundt hvordan de rekrutterer. Sett i sammenheng med rekordstor fraflytting fra Oslo så langt i 2021 vil mange Oslobaserte selskaper nå se etter kompetanse andre steder i landet. Rekrutteringssjef, Eivind Langøigjelten, forteller at Forte Digital og mange andre konsulentselskaper nå ser utenfor det sentrale Østlandet for å sikre seg de klokeste hodene. 

– Vi har lært at våre ansatte ønsker fleksibilitet og at man kan bo og leve – og ikke minst jobbe like godt og effektivt fra et helt annet sted i Norge som om man skulle jobbet fysisk på et kontor i Oslo sentrum. Man må ikke bo på det sentrale Østlandet for å jobbe med kunder som har sine hovedkontorer i hovedstaden og omegn. Det har naturligvis påvirket vår rekrutteringsstrategi, sier Langøigjelten.

Alternative text

Nysgjerrig på Forte Digital? Ta kontakt!